het witte goud


het witte goud 1.0

asperges

Algemene voorbeelden


In het plantenrijk behoort de asperge, de 'Koningin onder de groenten' of ook wel het 'witte goud' genoemd, tot de familie van de lelieachtigen.

http://www.delocht.nl/default.htm

het witte goud 2.0

kostbare (vloei)stof met een witte of lichte kleur
Meestal genoemd in tegenstelling tot het zwarte goud.

Algemene voorbeelden


Water is een element dat onmisbaar is voor het ontwikkelen en instandhouden van het leven [...]. De belangrijkste specialisten zijn het er vandaag over eens dat het 'witte goud', meer dan het 'zwarte goud', het belangrijkste twistpunt van de eeuw zal worden, met alle risico's voor conflicten die dat met zich kan meebrengen.

http://home.wxs.nl/~amorc.nl/positio.html

Het land in Centraal-Azië denkt iets te hebben gevonden om het verlies op te vangen: paardenmelk. Kazachstan wil zijn nationale drank gaan exporteren. Het witte goud (melk) moet het zwarte goud (olie) compenseren.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/25060456/__Paardenmelk_moet_Kazachstan_redden__.html

het witte goud 2.1

(natuur, milieu en energievoorziening)

lithium, een alkalimetaal met atoomnummer 3 en het lichtste metaal uit het periodiek systeem der elementen, o.a. gebruikt in batterijen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


Is lithium de ideale energiedrager in batterijen? Daar lijkt het voorlopig wel op: het is licht, heeft een hoge energiedichtheid en hoewel er de komende jaren nieuwe batterijconcepten op de markt zullen komen, blijven de meeste het lichte metaal bevatten. [...]. Het is even afwachten of de mijnbouwbedrijven en raffinaderijen de vraag kunnen bijbenen. Die eventuele kortstondige tekorten maken dat overgangstechnologieën als de plug-in hybrid voorlopig misschien niet begraven moeten worden. Maar uiteindelijk moet de energietransitie een eind kunnen komen op het witte goud.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/lithium-het-witte-goud/,